Vrnite nam 8% naših plač!
17 januarja, 2018
Skupščino Zbornice radioloških inženirjev Slovenije in Sindikata sevalcev Slovenije
21 novembra, 2018

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!


Dan D, celodnevna Stavka JS je pred nami. 

Večina članstva SSS PERGAM se je preko sindikalnih zaupnikov izjasnilo za sodelovanje v njej.

Zdaj je tu in na nas je samo še, da jo oziroma kako jo bomo izkoristili oz izpeljali. Sodelovanje v Stavki je prostovoljno. Ljudje imamo svobodno voljo in ne potrebujemo “čoporativnega” vodenja.  Vsak naj pri sebi razmisli, ali in kako se bo odzval oziroma deloval ta dan. Za vse, ki želijo sodelovati (članstvo v sindikatu je popolnoma nepomembno) ni nikakršne potrebe, da se posebej izpostavljajo ali pretirano vpletajo v ustaljene doktrine. Razobesite plakate.

Kjer bo res potrebno prevzamite delovne naloge, ki so vam naložene, iz strani nosilcev dejavnosti.  Ni pa vam potrebno prevzemati pojasnilne dolžnosti, (kjer to sicer RI počnete) ne prevzemajte odgovornosti vstavljanja i.v. kanalov, ne dvigujte telefonov na modalitetah, pri klasični rtg diagnostiki bodite docela empatični, uvidevni in spoštljivi do uporabnikov.

Vsakemu posebej in predno izvedete “slikanje” povejte, da smo v stavki, vendar pa je ta naperjena proti Vladi RS in ne proti ljudem. Pogovarjajte se z uporabniki, vprašajte, zakaj so bili poslani na “rtg slikanje”, koliko časa že imajo konkreten zdravstveni problem, ali so seznanjeni z “zdravju škodljivimi” vplivi radioloških storitev? 

Dosledno uporabljajte OVO, preverjajte istovetnost in  osebne podatke, dovolite in dajte čas, da si uporabniki snamejo oblačila, nakit in ostale zadeve, ki bi lahko vplivali na “sliko” ali celo ustvarjali artefakte. 

Dosledno “optimizirajte” protokole in sledite “dobri radiološki praksi”. 

Sledite stopnji nujnosti in upoštevajte prednostne kriterije (otroci, starejši, ogroženi).

Pri vseh posegih in storitvah, kjer je prisotnost zdravnika nujna (kontrastne preiskave, pojasnilna dolžnost, neposredna odgovornost, obvezna prisotnost zdravnika glede na nujnost ali ogroženost preiskovancev, bolnikov oziroma poškodovancev) se izjasnite, da pričakujete njihovo neposredno prisotnost. 

Po dogovorih z vodstvi zavodov in v skladu z Zakonom o stavki se udejstvovanju zaposlenih v stavki NE SME nasprotovati. 

Vsled tega tudi pozivamo, da se vsi, ki, imate možnost, udeležite protestnega shoda ob 12.05 do 14:00 pred prostori Vlade RS na Gregorčičevi ul.v Ljubljani.

 Vsi ostali pa v tem času zapustite svoja delovišča in se v znak solidarnosti in enotnosti zberite pred glavnim vhodom vašega zavoda. Na deloviščih naj ostane le število zaposlenih, kot so sicer prisotni tudi v času dežurstev. Ali pa posamezniki, ki so se zavestno odločili, da ne želijo sodelovati v stavkovnih aktivnostih.

Spoštovane kolegice, kolegi, če se le da, se izognite konfliktom in osebnim razpravam, ne skrivajte se za drugimi, ne zanašajte in ne računajte na ustrezno ravnanje nekoga drugega, osebno pa naredite vse, kar Vam nalaga vest in osebno prepričanje. Gre se izključno za nas, VSE RI. Vsi, ki ste morda razpisani v popoldansko izmeno ali ste celo tisti dan prosti, imate pa možnost, se udeležite protestnega shoda ali pa se vsaj pridružite svojim sodelavcem na zboru zaposlenih pred vrati zavoda. 

Sodelujte tudi s stavkajočimi ali pač ne predstavniki drugih poklicev (zdravniki, ki podpirajo stavkovne aktivnosti, zaposlenimi v zdravstveni negi, administrativnim osebjem, laboratorijci, spremljevalci, bolničarji, strežno osebje, drugimi zdravstvenimi in nezdravstvenimi delavci in sodelavci,…)

Izkažite enotnost! Sreda, 24.1.2018 je dan, ko bomo imeli legitimno možnost pokazati svoj protest in zahtevati ureditev poklicnih razmer oz odpravo krivic. S svojim nastopom in delovanjem boste tudi dali (ali pa odvzeli) legitimnost in moč svojim pogajalcem na nivoju države in dejavnosti. 

V primeru, da bi posamezniki ali skupina “stavkajočih” imela pomisleke, da se jih zavestno ovira, pa na spletno stran SSS ( www.sindikatsevalcev.sii ),  na  FB Sindikat sevalcev Slovenije  ali na e-naslov sindikat.sevalcev@gmail.com z opisom dogodka in z imeni podajte poročilo o “odklonu”.


Pravic se ne pridobi, pravice si je potrebno izboriti!
Bodite in ostanite svoji predvsem pa dosledni!

Vse dobro!

Kokovnik Robert
Praprotnik Grega
SO SSS – PERGAM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja